Een reis van duizend mijl moet begint met één enkele stap

Ter nagedachtenis aan Kees Hoogendijk (20 oktober 1955 – 12 maart 2012) en André Klomp (19 februari 1969 – 7 april 2018)

De oprichting en de eerste stappen van de SmartKids Foundation is het verhaal van twee vrienden Kees en André. Tijdens een vakantie in Ghana werden de twee geconfronteerd met extreme armoede en andere problematiek onder kinderen en besloten te gaan helpen. Terug in Nederland werkten zij het idee uit om een onderwijsproject te starten en zo bij te dragen aan de strijd tegen armoede, Zij vertrokken met een tweedehandse Nissan Petrol Wagon 4WD in mei 2002 van Meppel naar Accra. Via Spanje, Marokko langs de kust via de Westelijke Sahara naar Dakar kwamen ze een maand later eindelijk in Ghana aan. Ze waren goed voorbereid met kaarten en een telefoon voor noodgevallen. Er werd een dagboek bijgehouden en via internet was er regelmatig contact met thuis. Je moest toen naar een internetcafé en hopen dat je kon inloggen.

Kees Hoogendijk
André Klomp

Contact maken in Ghana

Aangekomen in Ghana werden verschillende steden bezocht waaronder Cape Coast, Accra en Kumasi. Er was goed contact met het Ghanese Ministerie van Onderwijs en ter plaatse werd onderzoek verricht via goed contact met leraren, naar mogelijke scholen. Na een intensieve voorbereidingsperiode thuis was de volgende stap gezet.

Eerste groep SmartKids
Conferentie van Leraren

De eerste groep SmartKids

Na twee jaar van goed onderzoek en planning en de hulp van de lokale bevolking, was het in 2004 zover! Er was sponsoring en een budget. Na een goede selectie kon een eerste groep SmartKids naar de middelbare school!!! En met succes. Een van de kinderen rondde zijn middelbare school af als de op één na beste in heel Ghana. Het idee om kinderen te ondersteunen die wel grote capaciteiten hebben maar niet over de financiële middelen beschikken, is succesvol!!!

"Als je het mij vraagt, is alles mogelijk. Als je ervoor gaat! "