Een reis van duizend mijl moet begint met één enkele stap

Ter nagedachtenis aan Kees Hoogendijk (20 oktober 1955 – 12 maart 2012) en André Klomp (19 februari 1969 – 7 april 2018)
De oprichting en eerste stappen van de SmartKids Foundation is het verhaal van twee vrienden Kees en André. Met het idee om een ​​onderwijsproject te starten en zo bij te dragen aan de strijd tegen armoede, vertrokken ze. Met een tweedehandse Nissan Petrol Wagon 4WD vertrekken ze in mei 2002 van Meppel naar Accra. Via Spanje, Marrocco langs de kust via de Westelijke Sahara naar Dakar en een maand later eindelijk in Ghana. Ze zijn goed voorbereid met kaarten en een telefoon voor noodgevallen. Er wordt een dagboek bijgehouden en via internet is er regelmatig contact met thuis. Iets dat je toen naar een internetcafé moest en hoop dat je kunt inloggen.
Kees Hoogendijk
André Klomp

Contact maken in Ghana

Aangekomen in Ghana worden verschillende steden bezocht waaronder Cape Coast, Accra en Kumasi. Er is goed contact met het Ghanese Ministerie van Onderwijs en er wordt onderzoek verricht naar mogelijke scholen en er is veel contact met leraren. Na een intensieve periode thuis wordt de volgende stap gezet.

Eerste groep SmartKids
Conferentie van Leraren

De eerste groep SmartKids

Na twee jaar van goed onderzoek en planning en de hulp van de lokale bevolking, is het in 2004. Er is sponsoring en een budget om mee te beginnen. Na een goede selectie start de eerste groep Smart Kids. En met succes. Een van de kinderen rond zijn middelbare school is zelfs geëindigd als de op één na beste in heel Ghana. Het idee om kinderen te ondersteunen die wel over de capaciteiten beschikken maar niet over de financiële middelen beschikken, is succesvol.

"Als je het mij vraagt, is alles mogelijk. Als je ervoor gaat! "